Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Köszöntjük olvasóinkat a Bajai III. Béla Gimnázium diáklapjának, a Bélapnak az oldalán!

„Csináljunk egy selfie-t! Miért is ne?”

Gyakran csíphetjük el ezeket a mondatokat egy átlagos tini-beszélgetésben. Mi is az a selfie? „Olyan fotó, amelyet valaki magáról készít, jellemzően okostelefonnal vagy webkamerával, azután pedig feltölti valamelyik közösségi oldalra” – hallhatjuk a definíciót. Sőt ennek a szónak, mely 2013-ban az év angol szava lett, már több változata is fellelhető. Egyik ilyen szó a welfie (workout selfie), mely edzőteremben készült önportrét takar, míg másik a drelfie (drunken selife), ami pedig részeg önportrét jelent.

A szót az Oxford Dictionaries szerint először 2002-ben használták egy ausztrál online fórumon. Ezután a közösségi oldalakon egyre nagyobb mértékben kezdett terjedni, ma már pedig szinte az összes fiatal, sőt jópár felnőtt is használja. Találkozhatunk a kifejezéssel a médiában, a celebek kapcsán, a hétköznapokban, vagy akár a politikában is. Nem titkolt ugyan, hogy maga Barack Obama is készít selfie-ket, Orbán Viktorról is láthattunk már önportrét, illetve Vilmos herceg is készített egy képet pár járókelővel."A selfie kultusza a hétköznapi embereket ünnepli" - állítja egy pszichológus, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ma már a hétköznapi emberekről sokkal több fénykép elérhető, mint a modellekről.

Egyszóval a selfie-k terjedése megállíthatatlan. Igaz, hogy nem minden esetben fényképezzük magunkat jókor, jó pillanatban, mégis ezzel örömet okozhatunk magunknak, illetve barátainknak. Egy dologra azonban figyelnünk kell, fontos, hogy viselkedésünkkel ne zavarjunk másokat. Ha kellően tiszteletben tartjuk ezt, akkor semmi akadálya a selife-k gyártásának!

Tehát selfie-re fel! Végül pedig álljon itt „Az év selfie-je”, melynek Ellen Degeneres volt az ötletadója a 2014-es Oscar-gálán.

(Fotók: Google-képek, Mr. Bean Facebook-oldala, www.dailymail.co.uk) 

Polyák Imre