Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Köszöntjük olvasóinkat a Bajai III. Béla Gimnázium diáklapjának, a Bélapnak az oldalán!

Farsangi kedvcsináló

Mettől meddig tart a farsang?

Mi is a "farsang farka"?

Melyek a legismertebb farsangi ételek?

Szerintem az emberek 60%-a nem tudná ezekre a kérdésekre a helyes választ. J

Nos,a farsang vízkereszttől  hamvazószerdáig tart,melyet hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos esküvői szezon is. Erre utal az ünnepnapok elnevezése is (pl.: első menyegzős vasárnap = vízkereszt utáni első vasárnap). A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemeltjeiknek, akik a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjukra tűzték azt. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, a kocsonya, a káposzta és a farsangi fánk terjedtek el. A fánk a legjellegzetesebb édessége ennek az időszaknak. Garantáltan még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy ne essenek kísértésbe egy finom farsangi fánk láttán! Farsangkor fánkot kell enni, és illik házilag is készíteni! A jó hír az, hogy a bonyolultnak és kényesnek tartott szalagos fánkon kívül más fánkok is léteznek, érdemes más fánkrecepteket is kipróbálni.

… és a végére egy kis „poén”:

Pistike mindig valami furcsa jelmezbe öltözik be. Most egy nagy csillag van a fejére akasztva, és kötéllel egy hatalmas csavart vonszol maga után.

- Pistikém, te minek öltöztél be?- kérdi a tanító néni.

- Én vagyok a csillagfejű csavarhúzó.

 

Ignácz Melissza