Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Köszöntjük olvasóinkat a Bajai III. Béla Gimnázium diáklapjának, a Bélapnak az oldalán!

BéLap – a kameralencse mögött

Megszokhattuk, hogy az általunk írt cikkekhez mindig kitűnő minőségű és remek beállítású képeket kapunk. Azonban mindenki figyelme a szövegre irányul, míg maga a fotó csak egy szép mellékletként társul az írás egészéhez. Hogy ki áll a kamera mögött? Varsányi Zsófi. Tizenhét éves kora ellenére komoly fotóssá vált, és felkérésekben sem szűkölködik.

Nem kis teljesítmény, hogy az iskola mellett remek fotósként működsz. Mindezen túl a gimnázium közéletében is oroszlánszerepet vállalsz: a III. Béla kultúrfelelőse – és jelölt diákelnöke – vagy.

Elsősorban, hogy bírod a sok munkát?

Én döntöttem úgy, hogy mindezeket magamra vállalom, és ameddig örömmel tudom csinálni, addig baj nem lehet. Szeretek szervezi, szeretek fotózni, a kettő együtt pedig tökéletes párosítás számomra. Természetesen fontos, hogy mindezek mellett a tanulást sem szabad elhanyagolnom, de eddig mindig sikerült megtalálnom az egyensúlyt.

 

Milyen típusú fotós felkéréseket kapsz? Milyen sűrűn vállalkozol ilyesmikre?

Magamtól inkább csak tájképeket készítek, próbálom a városi életben meglátni az apró szépségeket. A felkérések nagy része portré- vagy párfotózás, de most nyáron lesz egy esküvőfotózásom is.

Rendszeresen – havonta többször is – vállalok fotózásokat, bár egyelőre – stúdió hiányában – csak a szabadban dolgozom.

 

A technika kedvelőinek kedvez a következő kérdés. Milyen géppel dolgozol? Mik a tapasztalataid?

Egy Canon EOS 1100D tükörreflexes fényképezőgéppel dolgozom, már 1,5 éve. Emellé társul a két objektívem: egy 18-55 mm-es, illetve egy 55-250 mm-es. Utóbbit ritkábban használom emberek fotózása során.

Eleinte bizonytalan voltam, de most már nagyon örülök, hogy a Canon mellett döntöttem. Egyszerűen kezelhető, a leírás illetve az adott szakkönyvek nagyon sokat segítettek, hogy minél könnyebben elsajátítsam a fényképezés alapjait. Kezdő fotósoknak csak ajánlani tudom, megéri az árát.

 

Mindezek mellett jut időd másra is?

Természetesen. A fotózások rendszerint hétvégékre esnek, így a hétköznapokon bőven van időm a tanulásra, illetve az egyéb iskolai feladatokra. Mivel a fotózás a hobbim is, számomra a kikapcsolódást is jelenti, ha sétálhatok egyet a városban a géppel a nyakamban, és sorra kattinthatok akár 200-300 képet is.

 

Köszönöm a beszélgetést, Zsófi. Hasonló sikereket kívánok a továbbiakban!

Köszönöm szépen!

 

 

Nagy Laura