Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Köszöntjük olvasóinkat a Bajai III. Béla Gimnázium diáklapjának, a Bélapnak az oldalán!

Pillanatképek a bélások argentani útjáról

Az idén nyáron lehetőséget kaptunk mi, francia nyelvet tanuló bélás diákok, hogy öt napot Baja testvérvárosában, Argentanban, Franciaországban tölthessünk. Június 15-én hajnalban keltünk útra. Sok tapasztalatot szereztünk az ottani életről, kultúráról, rengeteg élményben részesülhettünk. Voltak meglepő pillanatok, és akadtak olyanok is, amelyekről azt hittük, csupán sztereotípiák, majd most saját magunk tanúsíthatjuk létezésüket. Ezekből szeretnénk megosztani néhányat.

Garajszki Lilla:

A francia kirándulás alatt sokat tudtam tanulni az ottani kultúráról, emberekről és a gasztronómiáról. A családom nagyon rendes volt, segítettek és nagyon jól összebarátkoztunk. A francia ételek finomak voltak, én az iskolai menzát külön kiemelném, elképesztő volt az ottani választék. Számomra a legjobb dolog az volt a kirándulásban, hogy a programok mellett sok időt tölthettünk a családokkal, így betekintést nyerhettünk az igazi francia életbe. Hálás vagyok, hogy idén részt vehettem ezen a kiránduláson.

Páncsics Xénia

Én nagyon örültem, hogy ennyiféle új sajtot megkóstolhattam, mind nagyon finom volt. A francia építészet tetszett nekem, főleg a vidéki házak. Nagyon jót tett, hogy ennyit gyakorolhattam a nyelvet. A család mindig rendes volt és megtett mindent a kényelmünkért és hogy jól érezzük magunkat. Bármikor szívesen visszatérnék oda.

Kovács Liza:

Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a kirándulásnak, mert megtudhattam, milyen egy átlagos francia család élete, hogyan töltik hétvégéjüket. Mivel idegen nyelven beszéltem, nagyon sokat fejlődtem rengeteget bővült a szókincsem, ugyanis a családom rettentő segítőkész volt, és amikor elakadtam valamiben, segítettek megfejteni, hogy mit is akarhattam, még ha kézzel, lábbal mutogatva is. Rengeteg helyre eljuthattam, olyan helyekre, amelyeket eddig csak képeken láttam.

Csintalan Luca:

Számomra a kirándulás igen különleges volt. Argentanban minden ember kedves és aranyos volt az egész csapattal. A családom nagyon nyitott volt. Tetszett, hogy a családommal is tudtam külön időt tölteni. Megmutatták nekem a francia tengert és sok új dolgot a városban. Rendkívül sokat fejlődtem a nyelv terén, mivel a családom nem tudott más nyelven beszélni. Boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek a kirándulásnak.

Soós Anna:

Nekem bakancslistás tétel volt, hogy egyszer eljussak Franciaországba, és nem kellett csalódnom cseppet sem. Sok kedvenc pillanatom volt, de talán ami a legjobban megmaradt, az a zenefesztivál volt. Argentan főutcájában vonultak és léptek fel a helyi zenészek és mindenféle hangszeren játszottak. Nagyon hangulatos, éjszakába nyúló buli volt. Szerencsém volt a fogadócsaládomnál is, mivel sikerült nagyon jó kapcsolatot felépítenem velük. Örültem annak is, hogy végre éles helyzetben tudtam használni a francia nyelvtudásomat.

Hajdú Nóra:

Ez az utazás egy kiskori álmomat váltotta valóra, mégpedig, hogy kijussak Franciaországba és átélhessem az ottani kultúrát, jobban megismerjem a hagyományokat. Nagyon kedves családnál voltam elszállásolva két barátommal, akikkel eleinte nehézkesen beszélgettünk a befogadó szülőkkel, de a harmadik napon már majdnem folyékonyan tudtunk társalogni. Nagyon sokat lendített a beszéd-és hallásértésemen ez az utazás, betekinthettem egy farmer család életébe új tapasztalatokat gyűjtve. Minden pillanatot élveztem és örömmel gondolok vissza erre az egy hétre, örök emlék marad számomra.

Zele Anna:

Számomra a francia kirándulás hatalmas lehetőség volt. Különösen tetszett, hogy érkezéskor tudtuk csak meg, hogy melyik családhoz kerülünk, ezért izgalmakkal teli volt a várakozás. A kirándulás során belátást nyertünk a kultúrába, az emberek mindennapi életébe, étkezési szokásokba és persze azoknak kipróbálása sem maradhatott el. Nyelvtanulás szempontjából is nagyon hasznos volt számomra, hiszen egy olyan családhoz kerültem, akik csak franciául beszéltek, ennek köszönhetően gyakorolhattam a nyelvet és sok új dolgot is tanultam. A családom nyitott és befogadó volt, nagyon élveztem a velük töltött időt. Hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen az úton, ha tehetném, már most visszamennék.

22-én, visszainduláskor, a búcsúzás volt a legnehezebb pillanat, hiszen maradtunk volna szívesen. Mindegyikünk kivétel nélkül nagyon élvezte ezt a kirándulást. Bűn lett volna kihagyni egy ilyen lehetőséget, és alig várjuk a legközelebbi alkalmat.