Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Köszöntjük olvasóinkat a Bajai III. Béla Gimnázium diáklapjának, a Bélapnak az oldalán!

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei - trilógia

Ransom Riggs egy fiatal, még kezdő, de nagyon tehetséges író. E trilógiája egy rendkívül izgalmas, különleges világba vezet el minket, melyet a pusztulás fenyeget.

Főhősünk Jacob, akinek nagyapja gyermekkorában különleges képességekkel bíró gyermekekről mesélt, akikre „egy madár”, vagyis egy ymbryne* vigyáz. Mint kiderült, Jacob nagyapja, Abraham nem hazudott neki, tényleg léteznek ezek a gyerekek. Mikor rejtélyes körülmények között Abraham meghal, utolsó szavait követve jut el Jacob egy szigetre, Cairnholmra, ahol rájön, hogy ő is különleges képességekkel van megáldva (vagy éppen megverve…), így ő is beáll a különlegesek és a lidércek harcába, ahol a gonosz lidércek állnak nyerésre. A lidércek őt és újonnan megismert különleges barátait is megtámadják, de sikerül kicsúszniuk a karmaik közül. Egy hosszú, veszélyes harcot kell megvívniuk, melynek tétje a világ megmenekülése a pusztulástól.

Vajon sikerül nekik megmenteniük a földet? Vajon meg tudják menteni társaikat és hőn szeretett igazgatónőjüket és ymbrynéjüket, Vándorsólyom kisasszonyt? Vagy a lidércek győznek, és ők uralkodnak a világ felett? Ezekre és hasonló kérdésekre a könyvekben találod meg a választ, melyek megtalálhatók iskolánk könyvtárában, de aki inkább a filmet nézné meg, az a mozikban keresse ugyanezen a címen, Tim Burton rendezésében.

*Olyan nő, amely képes átváltozni madárrá, az időt manipulálni, feladata a különlegesek védelmezése.

 

Tallér Máté István

 

 

Thriller-duett

Most egyszerre két könyvet szeretnék bemutatni. Az egyik sokkal ismertebb és népszerűbb: a Dan Brown által megírt thriller-regény, a Da Vinci-kód. Ezt bizonyára sokan olvasták, míg az utóbbit, Szerb Antal Pendragon legendáját, talán kevesebben ismerik.


    A 2003-ban íródott könyv főszereplője Robert Langdon, szimbólumkutató, és Sophie Neveu, Jacques Saunière unokája. Saunière a párizsi Louvre kurátora, akit a legelején meggyilkolnak. Langdont gyanúsítják, de a segítségét is kérik, hátha tudna valamit mondani a férfi haláláról. Titkos szekták, rendek, legendák világába kalauzolja Dan Brown az olvasóit.  A címéből is látszik, hogy Leonardo Da Vinci műveire épül a könyv, utalások, kódok sora található meg Da Vinci alkotásaiban.

 


    A másik könyvet 1934-ben írta Szerb Antal. Már önmagában az is vonzhatja az olvasókat, hogy ezt nem külföldi, hanem egy magyar szerző írta, és ugyanolyan jó, ha nem jobb, mint sok amerikai író műve. Műfajilag és valamilyen szinten tartalmi szempontból is hasonlít a Da Vinci-kódra, thrillernek, bűnügyi regénynek és kísértethistóriának sorolták be, bár szerelmi szál is megtalálható benne. Sokkal könnyedebb hangnemben ír a misztikus jelenségekről, mint Brown. Itt egy magyar, Bátky János nevű kutató, aki XVII. századi angol misztikusokat kutat, a főszereplő. Bátkyt az íróval azonosíthatnánk, világnézetük azonos és az író már eleve egyes szám első személyben írja le. Szerb Antal is hiába vallásos, kételkedik mindenfajta hitben.   Filozófiáit humorosan írja le, innen is látszik, hogy nem veszi túl komolyan az ilyen dolgokat. Viszont a legendákról nagyon bőven tud mesélni a regény, úgy ahogyan a Da Vinci-kód is: titkos rendek, veszélyes kalandok, kísértetek... Orvgyilkosokkal is találkozhatunk olvasás közben, a lehető legkedvesebbel és legelbűvölőbbel.  A régmúltban sokat vitatott kérdésekre is választ keres: ilyen az alkímia tudománya is, illetve kik lehettek, és mivel foglalkozhattak akár a szabadkőművesek, akár az elődjeik. . Sodró cselekménye van, beleszőve történelmi részeket is, de végérvényesen, ahogy a másik könyvnél is, hiába fontos részek ezek, nem érezzük úgy közben, hogy történelmi regényt olvasunk.
    Nekem is úgy hívták fel a figyelmemet a hasonlóságra, de véleményem szerint, akinek a Da Vinci-kód tetszett, szinte biztos, hogy a Pendragon legenda is tetszeni fog. Mind a kettő izgalmas, bár észrevehető az írók stílusán, hogy más évszázadban alkottak. 
    Én ezeket a könyveket is csak ajánlani tudom, főleg a thrillert, a krimit és a legendákat kedvelőknek, életkor szempontjából inkább a tizenöt-tizenhat éves korosztálytól felfelé. 

Szabolcs Laura

Richelle Mead: Vámpírakadémia

A világszerte híres Vámpírakadémia sorozat sok embe szívébe belopta már magát. Rose Hathaway és Lissa Dragomir két év után visszakerülnek a Szent Vlagyimir Akadémiába. A két lánynak újra bele kell szoknia az iskolai rendszerbe és abba, hogy ők éjszaka vannak talpon. Dmitrij Belikov, az orosz testőr felügyelete alatt Rose újra nekiáll az edzéseknek. A férfinak a lány vad természetével is meg kell küzdenie, és tanítani neki egy kis önfegyelmet. A két személy nagyon megkedveli egymást, szinte már túlságosan is. Lissa eközben folyton visszatérő depressziójával próbál megbirkózni. Mindezek mellett valaki a két lány nyomában jár, és rájuk vadászik. A könyvsorozat hat részén belül főszereplőink sok bajba keverednek, és új barátságokra tesznek szert.

Richelle Mead teljesen új világképet alkotott a vámpírokról. Egy ilyen világban, ahol tömkelegével jelennek meg a természetfeletti regények, sikerült kiemelkedő művet írnia. A szereplők között mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus egyéneket, így könnyedén azonosulhat velük. A történések szép, kidolgozott sorban követik egymást. A következő könyvsorozat címe Vérvonalak, amelynek főszereplői a Vámpírakadémia mellékszereplői, így a rajongóknak nem kell hiányt szenvedniük.

A regényt minden olyan személynek is tudom ajánlani, aki nem szereti a vámpírokat, mivel garantálom, hogy ez elnyeri a tetszését. Persze azoknak is ajánlom, akik szeretik az ilyen témájú könyveket. De egy valamit mindenki jegyezzen meg. Ez nem a következő Alkonyat vagy Harry Potter. Ez az első Vámpírakadémia!

 

Richelle Mead: Vámpírakadémia.  Agave Könyvek, Budapest, 2009.

Galambos Viktória

Könyvajánló

Cassandra Clare: Az angyal

Tessa Grey egyedül érkezik Londonba. A bátyja várta volna a 16 éves lányt a kikötőben, de helyette mást talál ott. A kocsis azt állítja, a testvére barátaihoz viszik, de végül kiderül, hogy két gonosz boszorkánymesterhez kerül. Milyen kalandok várnak rá? És kik azok az Árnyvadászok? Cassandra Clare ismét egy remek könyvet írt a fantasy világában.

Fekete István: Hajnal Badányban

Fekete István egy remekműve. Két fiatal életét mutatja be a gyermekkortól a felnőtté válásukig, a történet tele van bonyodalmakkal és csavarokkal meg egy szerelem kibontakozásával.  Vajon megtalálják a fiatalok a boldogságot és a szerelmet? A jó utat? Az ember beleéli magát a műbe, elképzeli a természet hangjait, a patak csordogálását és a madarak csiripelését. Mindenkinek ajánlom.

Fridrich Flóra

Sherry Gammon: Szerethetetlen

Tudom, hogy tényleg nem sokan olvasunk itt a tavasz elején, bevallom, ilyenkor engem is jobban vonzanak a napsütötte sportpályák, mint a sötét szobák. De mégis egy-egy esős nap becsúszhat és akkor nem árt, ha az embernek van mit csinálnia. Ezért is aktuális most is egy könyvajánló. A 8. B-s lányok körében nagyon kedvelt a regény (Sherry Gammon Szerethetetlen című műve), melynek középpontjában egy 18 éves lány és egy 21 éves fiú áll, ezért az idősebbek számára is érdekes lehet. Mivel egy fiú és egy lány a főszereplő, ezért könnyen kikövetkeztethető, valamint a cím is erre utal, hogy a szerelem lesz a mű fő témája. De nem egy hétköznapi pár gusztustalanul romantikus kapcsolatáról van szó, hanem egy inkognitóban dolgozó, drogdílerekre vadászó ügynök és egy eddig sokak által megvetett lány románcáról. Akik meg így sem kaptak kedvet az olvasáshoz, azok hamarosan megnézhetik a regény filmadaptációját.:)

 

Szabó Laura