Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Köszöntjük olvasóinkat a Bajai III. Béla Gimnázium diáklapjának, a Bélapnak az oldalán!

Ismét Bélap Klub!

Kedves Érdeklődők!

Találkozzunk 2014. december 11-én (csütörtökön) 14:30-kor a Bajai III. Béla Gimnázium II. emeleti nagy előadótermében!

Év végi Bélap Klubunk vendége Dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa (oktatási ombudsman), az Emberi Erőforrások Minisztériumából. 
Tanulók, pedagógusok, szülők jogainak harmóniája teremti meg az oktatás megfelelő hátterét. Ha ez a harmónia felbomlik, az oktatási jogok biztosához lehet fordulni. Ki is az az ombudsman, pontosan mivel foglalkozik? Megtudhatjuk első kézből, vendégünktől.
Az előadást követően kérdések feltevésére is lehetőség nyílik.

 
Természetesen hagyományosan finom teánkkal várjuk vendégeinket (tanulókat, pedagógusokat, szülőket)!

A fiatalkori depresszió

A Bélap Klub utolsó rendezvényén, 2013. december 2-án, Lázár Eszter pszichológus volt a vendégünk. A klubdélután kedvcsináló beharangozójaként született meg munkatársunk, Polyák Imre alábbi írása.

Depresszió. Valószínűleg sokan hallottak már erről a szóról. Egyesek tudják, hogy egy betegség, mások vagy csak hallottak, vagy semmit sem tudnak róla. Sokan azt hiszik, hogy a depresszió csak a felnőtteknél van jelen, pedig nem. A világon több millió gyermeknél és fiatalkorúnál mutatnak ki depressziós tüneteket.
Tünetei nem minden esetben egyeznek meg a felnőttkori betegség tüneteivel. Míg felnőtteknél a nyomott hangulat, illetve a lehangoltság a leghangsúlyosabb, ez a gyermekek esetében nem mindig van így.
Kisgyermekkorban is jelentkezhet depresszió, tüneteit könnyen fel lehet ismerni. Előfordulhat indulatos viselkedés, illetve a gyermek nem úgy játszik, mint azonos korú társai.
A fiatalkorúaknál már nehezebb a helyzet. Tüneteik a felnőttkori depresszió tüneteihez kezdenek hasonlítani. Gyakran jelentkezik náluk letörtség, alkoholizmus, alvás- és étkezészavarok, önmarcangolás, illetve öngyilkossági gondolatok, kísérletek. Általában nehezen fogadják a kritikát, még akkor is, ha építő jellegű. Ez a viselkedés hívjatha fel rokonaik, családtagjaik, barátaik figyelmét arra, hogy segítségre van szükségük. Ez a segítség lehet orvosi vagy pszichológiai.
Ezeket a tüneteket azonban el kell különíteni az életkori sajátosságoktól és más betegségektől. Például szervi betegségek, illetve tanulási nehézségek is okozhatják a lehangoltságot. Egyes esetekben gyógyszerek (Ritalin, Cortison, antibiotikumok) is válthatnak ki mellékhatásként fejfájást, étvágyváltozást és lehangoltságot. Ezekben az esetekben viszont mégsem beszélhetünk depresszióról. A depresszív tünetek fellépése, időtartama, intenzitása, valamint milyensége mutatja, hogy depresszióban szenvedő vagy egészséges gyermekről, fiatalkorúról van szó.
Szülők válása, költözködés, barátok elvesztése, szerelmi csalódás, de akár új közösség vagy élethelyzet is okozhat depressziót. A depresszió hatására iskolakerülés, kábítószer fogyasztás, valamint öngyilkossági kísérlet is előfordulhat.
A tanárok és a szülők legfontosabb feladata a megértő meghallgatás, a segítségnyújtás és megfelelő szakember- gyermekpszicháter szakorvos vagy pszichológus- felkeresése. Kezelése nagymértékben megoldott, segíthet egyéni és csoportos pszichoterápián való részvétel, valamint hangulatjavító gyógyszerek, úgynevezett antidepresszánsok.
Ha valakinek segítségre van szüksége, de nem tudja, kihez forduljon, akkor bátran hívhatja a Kék vonalat, a Krízis vonalat, illetve a Bizalom Lelkisegély Szolgálatot.
Egy dolgot sosem szabad elfelejteni: mindig van megoldás!

Polyák Imre


Forrás: Schmied – Schw. Zsuzsanna: Gyermek- és fiatalkori depresszió (www.depressziostop.hu)
Depresszió (hu.wikipedia.org)