Thriller-duett

Most egyszerre két könyvet szeretnék bemutatni. Az egyik sokkal ismertebb és népszerűbb: a Dan Brown által megírt thriller-regény, a Da Vinci-kód. Ezt bizonyára sokan olvasták, míg az utóbbit, Szerb Antal Pendragon legendáját, talán kevesebben ismerik.


    A 2003-ban íródott könyv főszereplője Robert Langdon, szimbólumkutató, és Sophie Neveu, Jacques Saunière unokája. Saunière a párizsi Louvre kurátora, akit a legelején meggyilkolnak. Langdont gyanúsítják, de a segítségét is kérik, hátha tudna valamit mondani a férfi haláláról. Titkos szekták, rendek, legendák világába kalauzolja Dan Brown az olvasóit.  A címéből is látszik, hogy Leonardo Da Vinci műveire épül a könyv, utalások, kódok sora található meg Da Vinci alkotásaiban.


    A másik könyvet 1934-ben írta Szerb Antal. Már önmagában az is vonzhatja az olvasókat, hogy ezt nem külföldi, hanem egy magyar szerző írta, és ugyanolyan jó, ha nem jobb, mint sok amerikai író műve. Műfajilag és valamilyen szinten tartalmi szempontból is hasonlít a Da Vinci-kódra, thrillernek, bűnügyi regénynek és kísértethistóriának sorolták be, bár szerelmi szál is megtalálható benne. Sokkal könnyedebb hangnemben ír a misztikus jelenségekről, mint Brown. Itt egy magyar, Bátky János nevű kutató, aki XVII. századi angol misztikusokat kutat, a főszereplő. Bátkyt az íróval azonosíthatnánk, világnézetük azonos és az író már eleve egyes szám első személyben írja le. Szerb Antal is hiába vallásos, kételkedik mindenfajta hitben.   Filozófiáit humorosan írja le, innen is látszik, hogy nem veszi túl komolyan az ilyen dolgokat. Viszont a legendákról nagyon bőven tud mesélni a regény, úgy ahogyan a Da Vinci-kód is: titkos rendek, veszélyes kalandok, kísértetek… Orvgyilkosokkal is találkozhatunk olvasás közben, a lehető legkedvesebbel és legelbűvölőbbel.  A régmúltban sokat vitatott kérdésekre is választ keres: ilyen az alkímia tudománya is, illetve kik lehettek, és mivel foglalkozhattak akár a szabadkőművesek, akár az elődjeik. . Sodró cselekménye van, beleszőve történelmi részeket is, de végérvényesen, ahogy a másik könyvnél is, hiába fontos részek ezek, nem érezzük úgy közben, hogy történelmi regényt olvasunk.
    Nekem is úgy hívták fel a figyelmemet a hasonlóságra, de véleményem szerint, akinek a Da Vinci-kód tetszett, szinte biztos, hogy a Pendragon legenda is tetszeni fog. Mind a kettő izgalmas, bár észrevehető az írók stílusán, hogy más évszázadban alkottak. 
    Én ezeket a könyveket is csak ajánlani tudom, főleg a thrillert, a krimit és a legendákat kedvelőknek, életkor szempontjából inkább a tizenöt-tizenhat éves korosztálytól felfelé. 

Szabolcs Laura

Bélap Rights Reserved.