Egy kiállítás margójára

Civilektől a nagypolitikáig címmel, a Zachor Alapítvány jóvoltából az elmúlt héten iskolánk diákjai igazán érdekes történelmi tablókat olvashattak a szünetekben és a történelemórákon.

A kiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc különböző nézőpontjait mutatta be, színesítve képekkel és QR-kódos interjúkkal. A kiállított anyag megtekintése nem vett sok időt igénybe, mégis sok fontos információt közvetített, valamint lebilincselő volt.

Az ’56-os események mindössze 67 évvel ezelőtt történtek, dédszüleink, akár nagyszüleink is szemtanúi lehettek. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc egy mérföldkő a magyar történelemben. Az események emlékeztetnek minket arra, hogy a szabadság nem mindig adott és értékelni kell azt. A kialakult következmények inspirációt adhatnak a mai generációnak a bátorság, a demokrácia és az összetartozás iránt, mivel a társadalom csakis együttműködve képes változásokat elérni.

A kiállítás pontosan megmutatta, hogy milyen küzdelmeken mentek keresztül a forradalom résztvevői, az eseményeket megélő kortársak. Nagyon érdekes volt olvasni a naplórészleteket és hallgatni az átvészelők interjúit. A táblákon újságcikkeket és a Szabad Európa Rádió bemondásainak részleteit láthattuk. A kiállítás átláthatósága még könnyebbé tette az információk megértését, valamint élvezhető volt a sok kép miatt is. Erőt adott ahhoz, hogy soha ne feledjük a múltat. A kiállítás hozzájárult ahhoz is, hogy jobban megéljük magyar identitásunkat és kultúránkat. Történelmi tanulságokat nyújtott a konfliktusok kezelésére és a demokratikus értékek megőrzésére.

Fontosnak tartom az iskolában a történelmi eseményekről való megemlékezést és elhanyagolhatatlannak tartom érteni a múltat, ismerni a történelem eseményeit.

Az 1956-os forradalom történetének ismerete nélkülözhetetlen. Az áldozatokat, amelyeket a magyar szabadságért és demokráciáért hoztak, sosem szabad elfelejtenünk.

Rozmanitz Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bélap Rights Reserved.